Les Millsov The Rep Effect nam omogoča, da prodobimo vse pozitivne učinke klasičnega treninga z utežmi ne da bi se mučili z dvigovanjem težkih bremen. Je ključ do močnih, vzdržjivih in oblikovanih mišic brez, da bi se pri tem napihnili kot pri klasičnem bildanju v fitnesu 🙂

Pri klasičnem treningu z utežmi gre večinoma za trening z veliko obremenitvijo in malo ponovitvami pri katerih treniramo predvsem en tip mišičnih vlaken. Mišice se s klasičnim dvigovanjem uteži povečajo vendar niso vzdržljive.

Pri BodyPump treningu gre pa za obraten tip vadbe z nižjo obremenitvijo in bistveno več ponovitvami s katerim dosežemo t.i. The Rep Effect. Mišice postanejo močne in pa predvsem veliko bolj vzdržljive. Treningi z velikim številom ponovitev povzročijo hitrejšo sintezo mišičnih proteinov v primerjavi s klasičnimi treningi in s tem privedejo do hitrejšega oblikovanja mišic1.

Pri povprečnem BodyPump treningu naredimo okrog 1000 ponovitev kar je petkrat več kot pri normalnem treningu v fitnesu. Trening je razdeljen na več delov s približno 100 ponovitvami na posamezni komad pri katerem se osredotočimo na trening posameznih mišičnih skupin. S tem dosežemo dva tipa mišične utrujenosti – izolirano utrujenost s komadi, ki se osredotočajo na posamezne mišične skupine in – celokupno utrujenost mišic do katere pridemo ob koncu BodyPump vadbe. In ravno mišična utrujenost je tista, ki privede do močnih, vzdržljivih in oblikovanih mišic.

Poleg tega pa zaradi dolžine vadbe in povišanega srčnga utripa, treniramo tudi kardiovaskularni sistem in stem kurimo več kalorij met tem, ko oblikujemo mišice.

Vsak komad pri BodyPumpu je premišljeno sestavljen s strani strokovnjakov pri Les Millsu kjer pripravijo vadbo z različnimi hitrostmi gobov. Na ta način utrudimo različna mišična vlakna in tako še povečamo učinek The Rep Effecta. Ena mišična vlakna bolj sodelujejo pri hitrih, druga pri počasnih gibih. S povečevanjem in zniževajem tempa gibanja poskrbimo za to, da so vsa mišična vlakna aktivirana dovolj časa, da dosežemo popolno mišično utrujenost. Hkrati pa je takšna vadba tudi bolj zanimiva in smo dlje časa motivirani za trening.

S spreminjanjem dolžine poti gibanja pa pri Les Millsu poskrbijo za to, da z BodyPumpom dobimo tudi različne tipe treniga. Na primer s spodnjimi polovičkami pri počepu kjer se gibamo v najnižji točki počepa, povečujemo obremenitev na način da mišici odvzamemo kratko sprostitev, ki jo dobi na vrhu počepa. Temu pravimo trening z blokado krvi v mišici s katerim preprečimo dotok sveže krvi do mišičnih vlaken in na ta način še hitreje utrudimo mišice2.

Pred kratkim so v BodyPump treninge uvedli tudi t.i. pulze. To so eksplozivni in hitri gibi s katerimi aktiviramo vsa hitra mišična vlakna in khrati zelo povečamo srčni utrip in pokurimo še več kalorij v krajšem času.

Po končanem BodyPump treningu smo torej potisnili srčni utrip v območje kardiovaskularnega treninga, oblikovali in pojačali mišice, pokurili nekaj odvečne maščobe in se ob vsem tem še zabavali.

To je The Rep Effect. Oblikuj ne napihni! Več ponovitev ne več uteži! Spodbujajoče ne zastrašujoče! Trening z utežmi, ki ga lahko opravi vsak pri kateri koli starosti ali sposobnosti.

 

  1. Burd N., Low-Load High Volume Resistance Exercise Stimulates Muscle Protein Synthesis More Than High-Load Low Volume Resistance Exercise in Young Men, PLoS One, August 2010, Volume 5, Issue 8, e12033
  2. Wernbom M., Ischemic strength training: a low-load alternative to heavy resistance exercise? Scand J Med Sci Sports 2008: 18:401–416